Ervaringen uit de buurt: een warme douche

gepubliceerd
29 augustus 2024, 13:02

auteurs: Jan-Willem & Miranda, Lange Griendsweer
 
In 2018 kochten wij ons huidige woning, bouwjaar 1973, in de Wielwijk, Hardinxveld-Giessendam. Vol enthousiasme zijn we begonnen met verbouwen en verduurzamen, vooral ook om de energiekosten lager te krijgen.
 
Onze situatie
In 2020 hebben we 19 zonnepanelen laten leggen op ons huis. Dit lijkt veel, maar omdat we gemiddeld veel stroom gebruiken door onder andere een groot aquarium, kwamen we door middel van de salderingsregeling uit op een verbruik van 0 kW per jaar. Dat de salderingregeling op termijn zou stoppen was wel bekend, alleen men had verwacht dat deze rustig afgebouwd zou worden - helaas gaat dát waarschijnlijk niet gebeuren.
In ons geval betekent het dat we in de zonnige acht maanden van het jaar veel stroom overdag overhouden: wel opwekken, maar niet gebruiken. Tegelijkertijd is ook de gasprijs al flink gestegen, met de daarbij behorende energiebelasting op elke verbruikte kuub gas.
Toen kwam het idee: hoe mooi zou het zijn als ik mijn water voortaan zou gaan opwarmen met mijn zonnepanelen in plaats van met mijn cv-ketel?
 
Hoe wij het hebben aangepakt
Uiteraard staat de techniek niet stil en komen er steeds meer handige apparaten op de markt die je kunnen helpen om handiger om te gaan met je energieverbruik en besparingen. Zo kwam ik de "solar i-boost" tegen op meerdere sites en forums.
Wat doet deze "solar i-boost"?
Deze meet continu in je meterkast hoeveel stroom je over hebt / teruglevert aan het net, en levert dat dan aan je boiler. Hierdoor hoef je geen stroom (duur) in te kopen, en ook niet (goedkoop) je eigen opgewekte stroom te verkopen.
In de twee grafieken kan je zien hoe dit werkt.
paars = stroom verbruik
geel =  stroom opgewekt door zonnepanelen
Grafiek gebruik 8 juliGrafiek verbruik 14 juli
's Ochtend wanneer de zon opkomt beginnen de zonnepanelen stroom te leveren (geel) en de "solar i-boost" reageert daarop door steeds meer stroom aan de boiler te leveren, zodat je gedurende de ochtend al je energie die je niet gebruikt in je boiler stopt.
De boiler staat in serie aangesloten met de cv-ketel, dus als in de wintermaanden er zo weinig zou zijn, dan kan de cv-ketel de water temperatuur altijd nog bij verwarmen tot 60*C. (zie getekend schema hieronder)
 
Schematische weergave
Zo heb je gegarandeerd altijd een warme douche!

Wat heb je hiervoor nodig? 
- boiler
- regeling voor het slim aansturen van de boiler (in mijn geval de "solar i-boost")
- tijd: één dagje klussen thuis. Als je het niet zelf kan, dan kan een cv-monteur het ook voor je doen binnen één dag.

Wat bespaar je?
- terugleverkosten / -boete van je energieleverancier
- een gedeelte van je gaskosten, bij ons is dat 8%.
Let op: voor ieder huis en voor ieder gezin is de situatie anders, en is dus ook de rekensom om te besparen anders. Uiteraard is het milieu ook belangrijk en kunnen die redenen ook meespelen.

Succes!
En stuur gerust een berichtje als je meer wilt weten of vragen voor ons hebt.